Categories
Статии

Ползи за здравето от разходки сред природата: проучване

Изследване от 2018-та година на учени от Университета East Anglia в Норвегия показва, че да живееш близо до природата и да прекарваш време навън има значителни и широкообхватни ползи за здравето. Докладът им разкрива, че прекарване на време сред природата намалява риска от диабет тип II, сърдечно-съдови заболявания, преждевременна смърт, преждевременно раждане, стрес и високо кръвно налягане.

Хората, които прекарват повече време сред природата посочват по-добро здравословно състояние, според глобални данни, включващи повече от 290 милиона души. Водещият автор Caoimhe Twohig-Bennett, от Медицинското училище на Университета East Anglia в Норвегия посочва: „Прекарването на времето из природата със сигурност ни кара да се чувстваме по-здрави, но досега въздействието върху дългосрочното ни благосъстояние не е напълно разбрано. Събрахме доказателства от над 140 проучвания, включващи повече от 290 милиона души, за да разберем дали природата наистина осигурява подобряване на здравето“.

Изследователският екип проучва данни от 20 страни, включително Великобритания, САЩ, Испания, Франция, Германия, Австралия и Япония.

„Зеленото пространство“ се определя като открита, необработвана земя с естествена растителност, както и градски зелени пространства, които включват паркове и улична зеленина. Екипът анализира състоянието на здравето на хората с малък достъп до зелени площи в сравнение с това на хората с най-големи излагания.

„Установихме, че прекарването на време в зелени пространства или живеене в близост до естествени зелени зони е свързано с разнообразни и значителни ползи за здравето. Намалява се риска от диабет тип II, сърдечно-съдови заболявания, преждевременна смърт и преждевременно раждане и увеличава продължителността на съня. Хората, живеещи по-близо до природата, също са имали понижено диастолично кръвно налягане, сърдечна честота и стрес. Всъщност едно от наистина интересните неща, които открихме е, че излагането на зелено пространство значително намалява нивата на слюнчения кортизол – физиологичен маркер на стреса. Това е наистина важно, защото във Великобритания 11,7 милиона работни дни се губят годишно поради стрес, депресия или тревожност.“

Изследователският екип се надява, че техните открития ще подтикнат лекарите и други здравни специалисти да препоръчат на пациентите да прекарват повече време в зелено пространство и природни зони.

„Надяваме се, че това изследване ще вдъхнови хората да излязат навън повече и да усетят ползите за здравето за себе си. Надяваме се, че нашите резултати ще насърчат създателите на политики да инвестират в създаването, регенерацията и поддържането на паркове и зелени пространства, особено в градските жилищни райони и лишените от общности места, които биха могли да се възползват най-много. „

Проучването е публикувано в списанието Environmental Research на 6 юли 2018.