Categories
Статии

Инфертилитет и психологическа подкрепа

По данни от 2016-та година всеки шести човек в света среща трудности при зачеването на дете. В България двойките с репродуктивни проблеми са повече от 250 хиляди. Проблемът нараства в светове мащаб, като се смята, че засяга около 10-15 процента от населението.

Състоянието на инфертилност е свързано с редица емоционални неразположения като стрес, тревожност, гняв, тъга и др. Някои двойки се чувстват отчаяни и сякаш безполезни. И мъжете, и жените изпитват чувство на загуба, според научни изследвания, но при жените нивата на стрес обикновено са по-високи.

Според проучване, направено в Швеция, три отделни фактора допринасят за психологическия стрес, който мъжете и жените изпитват в резултат на инфертилността. Трите фактора по важност за жените са:

  1. Да имаш деца е основен фокус в живота
  2. Женската роля и социалният натиск
  3. Ефект върху сексуалния живот

Мъжете в изследването обръщат реда на важност на фактори 1 и 2. Третият фактор се оказва еднакво важен, както за мъжете, така и за жените. Показано е също, че жените изпитват емоционално и психическо натоварване вседствие на инфертилността по-силно от мъжете. Жените проявяват и по-интензивно желание да имат бебе, отколкото мъжете.

Повишени нива на стрес и тревожност се наблюдават и при двойките, които преминават лечение чрез асистирани репродуктивни методи (АРТ). Психологическата подкрепа може да повлияе тревожността и депресията. Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) се използва успешно
за разрешаване или намаляване на депресията и тревожността при хора с инфертилитет.

Психологическата подкрепа при инфертилитет подпомага жената и двойката да преминат по-леко през трудностите и да се справят със стреса от диагнозата и последващите процедури.